Hur stor bör mattan vara ? | En hjälp till att hitta rätt storlek på mattan från MattlandetStorleksguide för mattor

"Vilken storlek bör jag köpa på mattan ?". Det är en av de allra vanligaste frågorna vi får av våra kunder. Det finns inte något rätt och fel när det kommer till hur stor mattan man bör ha utan det är ni som kunder som ska känna er bekväma med ert val. Det finns ett par viktiga faktorer spelar in när det kommer till att välja storlek. Den viktigaste kanske är hur stor plats det finns i utrymmet där mattan skall ligga. En annan är vilka storlekar som finns i just den mattan ni är intresserade av. Här ska vi försöka ger er en hjälp på vägen för att ni ska bli nöjda med den storleken ni köper på mattan. Vi ger exempel på ett par olika miljöer som kan vara extra problematiska att hitta rätt storlek. 


Mattor till matbord, en storleksguide. 

När det kommer till att välja storlek på mattan som skall ligga under matbordet finns ett par svårigheter. För det första bör mattan vara stor nog så den täcker hela bordet och helst lite till på längden, på bredden anser vi att mattan bör vara tilräckligt bred så det går att ha stolen i utdraget läge. Detta av två anledningar, dels minskar det slitaget på mattans kant och dels så står stolarna stabilare och i en korrekt postition. 

I bilden nedan ser ni ett par exempel på hur olika storlekar kan se ut. Hur stor matta just ni behöver beror även på hur stort bordet och stolarna är.

Exempel på matta under rektangulärt och runt matbord. Storleksguide sovrumsmattor 

Matta i sovrummet är både skönt och snyggt. Det skapar en värme och ett lugn som gör sovrummet till en skön plats att vara på. Dessutom binder mattorna damm vilket gör att inomjusklimatet blir bättre i sovrummet. I sovrummet finns det flera sätt att lägga mattan. I bilden nedan ser ni ett par exempel på hur olika storlekar och varianter kan se ut.

Det är även väldigt vanligt att lägga en heltäckande matta i sovrummet. Klicka här för att komma till heltäckningsmattor som passar bra i sovrummet

Exempel på matta under hela sängen 


Exempel på gångmattor/sängmattor vid sidan och runt sängen.


Storleksguide för mattor i vardagsrummet. 

Matta i vardagsrummet eller vid soffan är kanske den allra vanligaste mattan. Många gånger väljer man dock en alldeles för liten matta för soffan. På senare år har det även blivit vanligare att soffgruppen står mer placerat centralt i hemmet vilket också kräver större mattor. Idag finns många mattor i 240x340cm och i vissa fall även i 300x400cm.

Nedan ger vi ett par exempel på olika storlekar i ett par olika miljöer. I vissa fall fungerar inte de normala storlekarna utan mattan behöver beställas i specialmått.
Här kan ni klicka för att komma vidare till våra mattor som går att måttbeställa.

Exempel på matta under rak soffa eller soffa med schäslong.


Exempel på matta under soffgrupp.


Storleksguide för runda mattor. 

Runda mattor har blivit mer och mer populära senaste åren. En rund matta passar lika bra under matbordet som soffbordet. På samma sätt som med den kvadratiska mattan under matbordet behöver den runda mattan sticka ut tillräckligt långt så stolen kan röra sig fritt.

Nedan ger vi ett par exempel på olika storlekar när det kommer till runda mattor.
Här kan ni klicka för att komma vidare till vårt sortiment av runda mattor.

Exempel på runda mattor under soffgrupp.